LED Trake, kako ih odabrati i pravilno ih instalirati

LED trake

LED Trake, kako ih odabrati i pravilno ih instalirati

LED trake

LED Trake su najmoderniji način osvjetljenja interijera ali i vanjskih prostora.

Led tehnologija

LED je kratica od Led Emitting Diode što u prijevodu znači diode koje emitiraju svjetlost. LED tehnologija svojim prednostima i praktičnosti u upotrebi sve više izbacuje klasične načine osvjetljenja. Tako danas Led tehnologiju možemo pronaći ne samo u rasvjeti doma već i u najmodernijim tehnologijama. Tako LED dolazi u svim novim TV uređajima, mobilnim uređajima i mnogim drugim.

Vrste LED trake

Led trake dolaze u mnogim varijantama. Tako LED Traka može biti namijenjena za unutarnju upotrebu i kao takva dolazi sa zaštitom IP20 i za vanjsku upotrebu sa IP65 stupnjem zaštite koja mora biti otporna na vanjske utjecaje kako ne bi došlo do oštećenja dioda. Trake razlikujemo i po boji svjetlosti koju emitiraju. Tako razlikujemo trake toplo bijele (3000k), neutralno bijele (4000K), hladno bijele (6000K) i RGB (širok spektar boja). Sljedeća stvar po kojoj se razlikuju trake je veličina dioda tako imamo diode 3528 i diode 5050, te snazi koju koriste po metru led trake za stvaranje svjetlosti. Tako imamo trake snage 4,8w, 9,6w i 14.4w.

Kako pravilno izabrati LED traku

Kod odabira Led trake najprije treba provjeriti dali traka dolazi u bilo kakav doticaj s vlagom ako da onda je pravi odabir za vas traka s visokim stupnjem zaštite IP65. Ako traku montirate u suh prostor bez vanjskih utjecaja možete izabrati i traku sa zaštitom IP20. Sljedeća stvar kod odabira je duljina i snaga LED Trake kako bismo mogli odrediti  LED NAPAJANJE koje je neophodno za pravilan rad. Da biste izračunali koje Vam napajanje treba vrlo jednostavno pomnožite snagu i duljinu led trake koja Vam je potrebna te dodate još 25% i dobijete snagu koja je potrebna za napajanje (prinjer. postavljate traku duljine 3m i snage 9,6W dakle 3×9,6=28,8 i na to dodamo još 25% dakle 28.8+25%=36. ovim izračunom smo došli do zaključka da nam je potrebno napajanje od minimalno 36W pošto u većini slučajeva ne postoji 36W napajanje uzimamo najbliže jače napajanje u našem slučaju 40W. Boju i jačinu led trake prilagođavate svojim potrebama.

Instalacija

Jednostavna instalacija led traka omogućava svakom da postavi led traku bez poznavanja postavljanja elektro instalacija. Nakon što to smo odabrali i pribavili led traku krećemo na instalaciju. Izmjerimo dužinu gdje postavljamo traku i odrežemo na oznaku za rezanje na traci. Preporučamo da za instalaciju koristite i aluminijske profile kako bi dobili pravilne linije i dodatnu zaštitu od vanjskih utjecaja. aluminijski Profil postavimo na zid ili ga ugradimo ovisno o tipu profila. U profil postavljamo led traku i stavljamo pokrov na njega. Led napajanje spajamo na mrežu “nulom”, “fazom” i “uzemljenjem”  na drugu stranu napajanja spajamo led traku. Nakon toga Led traka je spremna za rad.

Pogledajte našu ponudu LED traka i profila