Image

Osigurači za struju

Što su osigurači?

Osigurači za struju su elementi u elektroinstalacijama koji služe za zaštitu elektro instalacije i uređaja od prevelikog strujnog opterećenja. U slučaju prevelikog strujnog opterećenja osigurač služi za prekida struje i sprječavanje nastanka požara ili oštećenja instalacija ili uređaja spojenih na instalaciju.

Koje vrste osigurača se koriste u kućnim instalacijama?

U kućnim instalacijama koriste se različite vrste osigurača. Najčešće korišten je automatski osigurač (magnetski osigurač) te keramički osigurači koje češće susrećemo u starijim elektroinstalacijama.

Koja je razlika između automatskih i keramičkih osigurača?

Svi osigurači se razlikuju po načinu kako se aktiviraju i o vrstama opterećenja struje od kojih mogu zaštititi.
  • Automatski osigurači se aktiviraju kad dođe do prevelikog strujnog opterećenja. Nakon otklanjanja  kvara dovoljno je samo podići ručicu automatskog osigurača i osigurač je spreman za daljnju upotrebu
  • Keramički osigurač se također aktivira kad dođe do prevelikog strujnog opterećenja, ali za razliku od automatskog osigurača ovaj osigurač "izgara" i potrebno ga je zamijeniti drugim osiguračem nakon otklanjanja kvara.
Najvažniji podatak kod osigurača je maksimalna struja koja može proći kroz osigurač prije nego se on aktivira "iskoči" ili "pregori" Taj podatak se izražava u amperima , a označava se velikim slovom (A)
Image
Automatski osigurači
Odaberi automatske osigurače
Image
Keramički osigurači
Odaberi keramičke osigurače
Stakleni osigurači
Stakleni osigurači
Odaberi staklene osigurače

Prikazujemo 1–12 od 62 rezultata