Savjeti: Kako odabrati optimalnu rasvjetu za vašu kuhinju

Slojevita rasvjeta u modernoj kuhinji tamnih boja, Rasvjeta stvara topao ambijent i vizualno podiže kuhinju

Savjeti: Kako odabrati optimalnu rasvjetu za vašu kuhinju

Slojevita rasvjeta u modernoj kuhinji tamnih boja, Rasvjeta stvara topao ambijent i vizualno podiže kuhinju

Osvjetljenje u kuhinji može utjecati na atmosferu i funkcionalnost prostora. Kako biste stvorili idealnu rasvjetu u kuhinji, razmislite o sljedećim savjetima.

Slojevito osvijetlite kuhinju

Slojevito osvjetljenje u kuhinji ključno je za stvaranje ugodne atmosfere i funkcionalnog prostora. To podrazumijeva korištenje različitih tipova svjetla za različite namjene, kako bi se osiguralo da svaki dio kuhinje dobije dovoljno svjetla.

Glavno svjetlo predstavlja temeljno svjetlo u prostoru i osigurava da se cijela kuhinja dobro osvijetli. To se obično postiže korištenjem plafonjere na stropu ili nekom drugom stropnom rasvjetom.

Radno svjetlo je direktno svjetlo koje se koristi za radne površine, kao što su kuhinjska radna površina, radni stol i kuhinjski otok. Za osvjetljenje radnih ploha najčešće se koriste LED trake ili već gotove lampe kao što su LED rigid bar. Glavna svrha ovog sloja osvjetljenja  je  da osigura dovoljno svjetla za čitanje recepata, pripremu hrane i ostale aktivnosti na radnom stolu. Osim za osvjetljenje radnih površina ovakav način rasvjete možete koristiti i kao dekorativnu (ambijentalnu) rasvjetu što može izgledati jako atraktivno ako imate “open space” dnevni boravak i kuhinju. Sve što Vam je potrebno je na led traku postaviti kontroler za LED traku. kontroler će poslužiti za pojačavanje ili smanjivanje intenziteta svjetlosti. Na taj način ćete radnu rasvjetu pretvoriti u ambijentalnu.

Svjetlo za akcent koristi se za osvjetljenje specifičnih dijelova kuhinje, poput kuhinjske police ili zidnih dekoracija. Ovo svjetlo može biti bijelo u toploj temperaturi svjetlosti ako želite postići toplu atmosferu u prostoru ili hladnije temperature, ili RGB (spektar boja) kako bi se stvorila živahnija atmosfera.

Korištenjem slojevitog svjetla u kuhinji, možete stvoriti funkcionalan i ugodan prostor za kuhanje i jelo. Kombinirajte glavno svjetlo, radno svjetlo i svjetlo za akcent kako biste stvorili slojevitu rasvjetu koja će odgovarati potrebama u svakom dijelu kuhinje.

Odaberite odgovarajuću temperaturu (ton) boje svjetlosti

Boja temperature svjetla odnosi se na ton boje svjetla, odnosno njegovu hladniju, dnevnu ili topliju nijansu. To se mjeri u Kelvin stupnjevima (K) i određuje se pomoću spektralne distribucije svjetlosti.

Neutralna ili bijela boja temperature kreće se oko 4000 K, a smatra se da je ova boja svjetla idealna za radne površine, poput kuhinjskog otoka ili radnog stola, jer pruža jasnu i svijetlu svjetlost koje olakšava vidljivost.

Topla ili “žuta” boja temperature kreće se oko 2700 K. Ova boja svjetla se smatra ugodnom za atmosferu i idealnom za stvaranje toplog i ugodnog okruženja u kuhinji. To se često koristi kao glavno svjetlo ili kao svjetlo za akcent.

Treća boja temperature svjetlosti je hladno bijela i kreće se oko 6000K. Ova boja svjetlosti sve se manje koristi u kućanstvima jer stvara intenzivnu svjetlost i hladnu atmosferu prostora.

Kada birate boju temperature svjetla za svoju kuhinju, važno je uzeti u obzir koje će svjetlo biti korišteno za koju svrhu. Dnevno bijela boja svjetla idealna je za radne površine, dok je topla “žuta” boja svjetla idealna za stvaranje ugodnog okruženja.

Napomena: Nemojte se zbuniti sa bojom svjetlosti i njenom jačinom. Boja svjetlosti se odnosi na nijansu svjetla, dok jačina svjetlosti odnosi na količinu svjetlosti koja se širi u prostoru. Obje karakteristike su važne za stvaranje funkcionalne i ugodne rasvjete u kuhinji.

Iskoristite prirodno svjetlo

Prirodno svjetlo igra važnu ulogu u dizajnu kuhinje i može imati veliki utjecaj na atmosferu i funkcionalnost prostora. Prirodno svjetlo dolazi kroz prozore i može pružiti ugodnu, toplu i meku svjetlost, koja može stvoriti ugodno i udobno okruženje.

Korištenje prirodnog svjetla može uvelike smanjiti potrebu za umjetnim svjetlom tijekom dana, što može pomoći u smanjenju računa za energiju i povećati učinkovitost rasvjete. Također, prirodno svjetlo može pomoći u održavanju bioritma i povećati produktivnost.

Međutim, važno je imati na umu da prirodno svjetlo može također dovesti do prekomjernog svjetla u kuhinji, što može dovesti do neugodnosti, kao što su neujednačene sjene ili blještavilo na radnim površinama. Da bi se to spriječilo, potrebno je odabrati prave prozore, zavjese ili rolete. Izaberite funkcionalna i učinkovita rasvjetna tijela koja će ispraviti ovaj problem.

Ukratko, prirodno svjetlo igra ključnu ulogu u dizajnu kuhinje i može biti koristan alat u stvaranju funkcionalne i ugodne atmosfere. Međutim, važno je pravilno koristiti i regulirati prirodno svjetlo kako bi se izbjegli problemi poput prekomjernog svjetla i neujednačenih sjena.

Vodite računa o oblicima i veličinama kuhinje

Razmislite o tome da postaviti rasvjetu tako da odgovaraju obliku i veličini prostora. Ako imate malu kuhinju, izbjegavajte preveliku količinu svjetla koje će je učiniti još manjom, umjesto toga, koristite direktnu rasvjetu nad radnim površinama i glavno svjetlo manjih dimenzija. Ako imate veliku kuhinju, koristite svjetla za akcent da biste je podijelili na manje zone.

Koristite žive biljke

Žive biljke također mogu dodati svjetlost u kuhinju. Biljke poput fikusa ili aloe vera imaju zelene listove od kojih reflektira svjetlo i stvaraju ugodnu atmosferu.

U konačnici, rasvjeta u kuhinji može značajno utjecati na atmosferu i funkcionalnost prostora. Radite sa slojevitom rasvjetom. Vodite računa o temperaturama boje svjetlosti, iskoristite prirodno svjetlo, odaberite dovoljnu količinu svjetlosti za vaš prostor. Te na kraju iskoristite žive biljke da biste stvorili idealnu atmosferu za kuhanje i jelo. Budite kreativni i maštoviti.