Led Tehnologija

LED (diode koje emitiraju svjetlo) je poluvodična dioda. Ta tehnologija razvijena je prije mnogo godina, ali zbog visoke cijene nije u početku pronalazila put do krajnjih kupaca i kućanstava. Padom cijene, LED diode ulaze u svaki dio naših života te ih danas možemo pronaći u gotovo svakom rasvjetnom tijelu koje nas okružuje bilo to kroz led žarulje, led panele, led traku, javnu rasvjetu ali i u svakom uređaju koji emitira i najmanje svjetlosti npr. mobitel, tv, računalo…

LED Žarulje

LED Žarulje su električna svjetla koja se koriste u svjetiljkama koje upotrebljavaju LED diode za emitiranje svjetla. LED žarulje imaju i do 10 puta duži vijek trajanja od klasičnih žarulja sa žarnom niti i do 5 puta duži vijek od halogene rasvjete. Osim po vijeku trajanja led žarulja korist i do 80% manje električne energije za emitiranje iste količine svjetlosti u odnosu na klasične žarulje i do 50% manje energije u odnosu na halogenu rasvjetu. Samim time LED tehnologija i žarulje su trenutno najisplativiji  izvor svjetla koji se nalazi na tržištu.

Vrste LED Žarulja

 

U posljednjih nekoliko godina na tržištu možemo pronaći zamjensku Led žarulju za gotovo svaku klasičnu i halogenu žarulju. Čak pronalazimo i vizualno identičnu žarulju sa žarnom niti u LED tehnologiji koja osim izgledom zamjenjuje i bojom svjetlosti koju emitira. Tako da se u prostoru u kojem je postavljena Led žarulja ne primijeti razlika naspram stare rasvjete. Osim vizualno Led žarulje su napravljene i u svim klasičnim standardima koje se kod nas koriste tako da imamo žarulje sa grlom E27, E14, GU10, GU5.3, G9, G4, R7S i mnoge druge.

Boje Svjetlosti i Snaga

Kao sa raznim oblicima i standardima led žarulje nam dolaze i sa različitim snagama i bojama svjetlosti koje emitiraju. Tako kod nas možete pronaći i žarulje od 3w pa sve do 15w. Osim snage kod nas pri kupnji birate i boju svjetlosti, a birate između toplo bijele 3000k i neutralno bijle (dnevno svjetlo) 4000k. Na fotografiji ispod pogledajte razliku između te dvije boje svjetla.

 

Snaga Led Žarulja U Odnosu Na Klasične Žarulje

 

Klasične Žarulje = LED Žarulje

120W=15W

100W=12W

75W=10W

40W=7W

“Koliku Uštedu ću Ostvariti Ako Zamjenim 10 Žarulja?”

Sigurno se i Vi pitate koliko ćete novaca uštedjeti ukoliko zamjenite klasične žarulje sa žarnom niti LED žaruljama. Zamjenite li 10 žarulja u prosjeku snage 75W Led žaruljama 10W uštedit ćete 75% električne energije. Uzmemo li u obzir da žarulje u prosjeku rade 3h dnevno i cijenu električne energije od 0,92kn/kWh dolazimo do izrčuna da ćete na mjesčnoj bazi uštedjeti na električnoj energiji 53,82kn što je ušteda na godišnjoj razini 645,84kn. Kako LED Žarulje traju i do 10 puta duže od klasičnih uštede su još i veće jer ih nećete morati toliko često mjenjati.

Cijene LED Žarulja pogledajte na sljedećem linku https://zd-elpro.hr/kategorija-proizvoda/led-rasvjeta/led-zarulje/